Víno je jedným z najobľúbenejších alkoholických nápojov. Jeho rôznorodosť ponúka širokú škálu chutí a intenzít, ktoré pri správnom párovaní dokonale zdôraznia aj chuť samotného jedla. Ide o nápoj, ktorý sa pije s noblesou, problém konzumovať ho však majú ľudia trpiaci intoleranciou či alergiou na histamín. Aj to je dôvod, prečo na popularite naberajú bezhistamínové vína. Už ste o nich počuli?
Histamín je biologická látka, ktorá má v organizme viacero dôležitých funkcií. Umožňuje priebeh viacerých fyziologických procesov a dôležitý je aj z hľadiska správneho fungovania imunitného systému. Histamín teda tvorí neodmysliteľnú súčasť organizmu, problém však nastáva, ak ho naše telo nie je schopné efektívne spracovať. V takomto prípade dochádza ku vzniku histamínovej intolerancie alebo histamínovej alergie, ktoré obyčajne sprevádza viacero nepríjemných symptómov. Príkladom môže byť migréna, alergické reakcie, začervenanie kože či rôzne žalúdočné problémy, ktoré, ak chceme eliminovať, musíme prísun histamínu obmedziť.
Odkiaľ má naše telo histamín?
Zdrojov histamínu je viacero. Časť zásob si naše telo produkuje samé, zvyšok však prijíma vo forme rôznych potravín a nápojov. Bohatými na obsah histamínu sú napr. fermentované potraviny, syry, mliečne produkty, kyslá kapusta, paradajky či údené produkty, za jeden z jeho najbohatších zdrojov sa však považuje aj samotné víno. Ako alternatíva ku klasickým vínam preto začali vznikať bezhistamínové vína, ktoré sú vďaka nízkemu, resp. takmer žiadnemu obsahu histamínu vhodné aj pre ľudí s histamínovou intoleranciou.
Histamínové a bezhistamínové víno
Histamín vzniká ako jeden z produktov fermentačného procesu. Tvorí tak prirodzenú súčasť vína, ktorá pre väčšinu konzumentov nepredstavuje žiadny problém. Výnimkou sú ľudia s histamínovou intoleranciou, ktorým môže histamín spôsobiť rôzne fyzické ťažkosti. Pre tzv. histaminikov je preto určené víno bez histamínu, resp. bezhistamínové víno. Vzniká pomocou špeciálnych technológií, ktoré umožňujú kontrolu a redukciu obsahu histamínu v procese výroby, vďaka čomu majú možnosť vychutnať si chuť vína aj ľudia s intoleranciou na histamín. Víno bez histamínu však nie je úplne bez histamínu. Nejaké minimálne čiastočky sa v ňom nachádzajú, ale ich množstvo nie je pre alergikov nebezpečné. Aj preto je vhodnejšie ho označiť ako nízkohistamínové víno.
Okrem histaminikov však víno bez histamínu vyhľadávajú aj niektoré ďalšie skupiny ľudí. Zdravotné hľadisko nie je totiž jediným rozhodujúcim faktorom, ktorý pri výbere tohto nápoja zaváži. Každopádne, toto víno naberá na popularite a tu je niekoľko faktorov, prečo ho ľudia čím ďalej tým viac vyhľadávajú.
- Zdravší životný štýl
V rámci dodržiavania zdravého životného štýlu sa ľudia omnoho viac zaujímajú o možné následky konzumácie potravín na ich zdravie. Znamená to, že aj keď intoleranciou na histamín netrpia, snažia si spomedzi dostupných produktov vybrať také, ktoré v našom tele nevyvolávajú zbytočné nežiaduce reakcie. Ide o istú formu prevencie, vďaka ktorej naše telo zbytočne nezaťažujeme a darí sa nám tak udržiavať ho v lepšej kondícii.
- Kvalita a chuť
Niektorí by možno pochybovali o tom, že by bezhistamínové víno chutilo rovnako ako to klasické, opak je však pravdou. Výrobcovia vína bez histamínu totiž kladú dôraz na zachovanie kvality a chuti, a tak rozdiel medzi nimi skutočne nerozoznáte. Okrem toho sú bezhistamínové vína aj cenovo dostupné, vďaka čomu sa stávajú atraktívnymi aj pre širšiu verejnosť.
- Zvyšujúca sa ponuka
S rastúcim dopytom po vínach bez histamínu sa zvyšuje aj ich ponuka. Produkcii týchto špeciálnych vín sa dnes venuje nejedno vinárstvo, a tak majú zákazníci na výber viacero možností.
Bezhistamínové vína predstavujú skvelú alternatívu pre ľudí, ktorí trpia histamínovou alergiou alebo intoleranciou. Napriek tomu to však nie je jediný dôvod, prečo popularita tohto vína narastá. Dôvodom je aj neustále sa zvyšujúci záujmu o zdravý životný štýl a snaha konzumovať kvalitné produkty. Všetci totiž veľmi dobre vieme, že naše telo sa nám za to odvďačí.